Sustitución parcial de malta de cebada (Hordeum vulgare) por maíz morado (Zea mays L.) en el desarrollo de cerveza estilo Cream Ale: evaluación de parámetros fisicoquímicos y evaluación sensorial

Authors

  • José Eduardo Arévalo-Sánchez Trabajador Independiente
  • Tatiana Guadalupe Domínguez-Hernández Trabajador Independiente
  • Juan Manuel Pérez-Gómez Trabajador Independiente
  • Carlos Gerardo Vásquez-Gallardo Trabajador Independiente

Keywords:

Beer, purple corn malt, Cream Ale

Abstract

The investigation had as an aim to obtain a Cream Ale styled beer, replacing a percentage from barley malt with purple corn malt. The beer was crafted with the standards allowed and des-cribed by BCJP (Beer Certification Judging Pro-gram), measuring physical-chemical parameters: soluble solids (°Bx), pH, specific gravity, alcohol volume and temperature; within a period of 14 days. The Beer underwent a tasting, in which was compared with another same styled beer (Cream Ale). Said tasting took place under the BCJP guide to evaluate both beers. At the end of the investigation, the obtained results were sa-tisfactory in the crafting of the beer, which had a score of 31.5 out of 50 points; catalogued as “very good” according the BCJP guide.

Downloads

References

GONZÁLEZ, Marcos. Principios de Elabo-ración de las Cervezas Artesanales. 1ª ed. Morrisville, Carolina de Norte, Estados Unidos: Lulu Entrepris-es, 2017. ISBN: 9781365672842

AFTYKA, Ricardo.Pasión de la cerveza. Buenos Aires, Argentina: Grijalbo, 2018. ISBN: 97895028121823. DERAS FLORES, Héctor Reynaldo, DE SERRANO, Reina Flor. Cultivo de Maíz (Zea mays L.). [En línea] [Guía Técnica]. Centro Nacional de Tecnología Agropecuaria y Forestal “Enrique Álvarez Córdova, El Salvador, 2018. [Fecha de consulta: 3 de marzo, 2020]. Disponible en: http://centa.gob.sv/docs/guias/granos%20basicos/Guia%20Centa_Ma%C3%ADz%202019.pdf

HIDALGO CARRERA, María Fernanda. Desarrollo de cerveza a base de maíz morado. [En línea] [Tesis de Ingeniería en Alimentos, inédita] Universidad Tecnológica Equinoccial, Quito, Ecuador, 2015. [Fecha de consulta: 23 de febrero, 2020]. Disponible en: http://repositorio.ute.edu.ec/bitstream/123456789/14394/1/61041_1.pdf

STRONG, Gordon. ENGLAND, Kristen. 2015 Style Guidelines. [En línea]. Beer Judge Certi-faction Program. Estados Unidos: 2015. [Fecha de Consulta: 29 febrero 2020]. Disponible en: https://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf

APAZCA MACHACA, Ruth Mirian y ATENNCIO ROJAS, Yessenia Josefa. Tecnología para la elaboración de una cerveza artesanal tipo Ale, con sustitución parcial de malta (Hordeum vulgare) por guiñapo de maíz morado (Zea mays). [En línea]. [Tesis de Ingeniería en Industrias Alimentarias, inédita]. Universidad Nacional de San Agustín de Arequipa, Arequipa, Perú, 2017. [Fecha de Consulta: 19 de fe-brero, 2020]. Disponible en: http://repositorio.unsa.edu.pe/handle/UNSA/4506

Published

2022-09-01

How to Cite

Arévalo-Sánchez J. E. ., Domínguez-Hernández T. G. ., Pérez-Gómez J. M. ., & Vásquez-Gallardo C. G. . (2022). Sustitución parcial de malta de cebada (Hordeum vulgare) por maíz morado (Zea mays L.) en el desarrollo de cerveza estilo Cream Ale: evaluación de parámetros fisicoquímicos y evaluación sensorial. Izote Journal, 1(1), 71–82. Retrieved from https://investigacion.ujmd.edu.sv/index.php/investigacionesujmd/article/view/17

Issue

Section

Artículos

Most read articles by the same author(s)